Lapas

Grāmatu gadsimts

Citas mājvietas

2015. gada izaicinājumi

sestdiena, 2014. gada 27. decembris

2014 BOOK AWARDS

Jau ilgu laiku ar Kati prātojām, ka varētu izveidot rakstu, kurā apkopotas visas domas par 2014. gada lasītajām grāmatām. Un tā tapa "2014. gada grāmatu apbalvošanas ceremonija", ja to var tā dēvēt. Būs daudz un dažādu nomināciju, kurām piedēvēsim vienu grāmatu vai varoni, vai ko tikai tur neprasīs. :)



1. Labākā grāmatas ekranizācija

S i n t i j a : Tā bija ļoti grūta izvēle, jo šogad bija fantastiskas filmas, piemēram, "The Fault in Our Stars" vai "Mockingjay", vai "Divergent".Bet, mirkli padomājot, izlēmu, ka savu balsi došu Džeimsa Dašnera "The Maze Runner". Zinot, cik ļoti es baidījos, ka grāmata tiks izbojāta, mani šī filma pārsteidza vairāk nekā citas, kurām es liku augstas likmes.

K a t e : Ilgu laiku domāju, ka palikšu pie "The Fault In Our Stars", tomēr pēkšņi sapratu, cik ļoti, ļoti mani saviļņoja un satrieca filma "Mockingjay", tāpēc balvu tomēr dodu tai.

2. Garlaicīgākā grāmata

S i n t i j a : Nīla Geimena "Okeāns ielas galā". Visas manas domas var atrast šeit, lai man nevajadzētu tepat atkārtoties.

K a t e : Neviena cita kā "Okeāns ielas galā". Mana "Dzīvē lasīto briesmīgāko grāmatu topa" augšgals.

3. Mīļākais īsstāsts

S i n t i j a : Es gan 2014. gadā izlasīju tikai piecus īsstāstus, man nav nekādas lielās izvēles. Tomēr no šiem pieciem varu pirmo vietu dot "Jake and the Other Girl", ko rakstījusi Emmija Leiborna.

K a t e : Stefanija Meiere "Brī Taneres īsā otrā dzīve". Vienīgais īsstāsts, kuru spilgti atceros līdz pat šim brīdim, kaut arī tas lasīts gada sākumā.

4. Labākā grafiskā novele 

S i n t i j a : Pavisam noteikti "Attack on Titan". Tas ir vienīgais iemesls, kādēļ sāku skatīties animes.

K a t e : No nedaudzajiem variantiem izvēlos "Krēslu", lai arī cik banāli tas neizklausītos.

5. Labākā bērnu grāmata 

S i n t i j a : Lemonija Sniketa "Nelaimīgo notikumu virkne".

K a t e : Džefs Kinnijs "Grega dienasgrāmata", visas izlasītās daļas.

6. Labākā grāmata ar zīmējumiem

S i n t i j a : Es nemūžam nedomāju, ka kādreiz lasīšu šo sēriju, bet tagad, šajā konkrētā momentā, pavisam noteikti balvu par labāko grāmatu ar zīmējumiem varu dot Džefa Kinnija "Grega dienasgrāmatai".

K a t e : Braiens Selzniks "Hugo Kabrē izgudrojums".

S i n t i j a : Ou! Hugo! Pavisam aizmirsu! Es varu mainīt atbildi? Ja jā, tad es ar balsoju par "Hugo Kabrē izgudrojumu".

7. Labākā vēsturiskā grāmata 

S i n t i j a : Markusa Zusaka "The Book Thief". Gandrīz gandrīz bija šī gada topa pirmajā vietā, tāpēc arī nešaubīgi labākā šajā kategorijā.

K a t e : Markusa Zusaka "The Book Thief".

8. Mīļākā latviešu autora grāmata

S i n t i j a : Jāņa Joņeva "Jelgava 94".

K a t e : Tā kā vienīgā, kas man pietiekami labi patika, bija tikai pārlasītā Ellenas R. Landaras "Digitālo neaizmirstulīšu lauks", tad atļaušos šajā nominācijā ievietot pārlasītu grāmatu.

9. Mīļākā klasikas grāmata

S i n t i j a : Klasika? Nav tādas, jo šogad lasītās neviena nav pelnījusi šo titulu.

K a t e : Daniels Kīzs "Puķes Aldžernonam". Labākais, ko varēju atrast savā klasikas grāmatu plauktiņā.

10. Vasarīgākā grāmata

S i n t i j a : Lai gan, kā izrādās es nemaz neesmu lasījusi grāmatu, kurā darbība norisinās vasarā, šo nomināciju pārveidošu kā "grāmata, kas saistās ar vasaru". Tad varu teikt, ka visatbilstošākais romāns ir Endrjū Smita "Winger". Varbūt tas tāpēc, ka lasīju vasarā.

K a t e : Jenny Han "Summer I Turned Pretty". No divām vasaras grāmatām (otrs variants bija "We were liars") izvēlos šo.

11. Mīļakais kriminālromāns

S i n t i j a : Kate? Ir kas labs?

K a t e : Atzīšos – gada laikā esmu izlasījusi tikai 2 kriminālromānus, līdz ar to izvēle nav liela. Un manu atzinību gūst Lēnas Lehtolainenas „Mana pirmā slepkavība”.

12. Smieklīgākā grāmata

S i n t i j a : Dženas Kempbelas "More Weird Things Customers Say in Bookshops". Es nekad nebiju grāmatas laikā tik traki ķiķinājusi kā šajā gadījumā!

K a t e : Lai arī šogad esmu izlasījusi pietiekami daudz grāmatu, kuras varētu uzskatīt par smieklīgām, par favorītu atzīmēju Džona Grīna un Deivida Levitana „Will Grayson, Will Grayson”.

13. Emocionālākā grāmata

S i n t i j a : Pavisam noteikti Džona Grīna "Mūsu zvaigžņu vaina". Un esmu pārliecināta, ka Kate teiks to pašu.

K a t e : Protams, es raudāju un manī virmoja visdažādākās emocijas, lasot gan „Mūsu zvaigžņu vainu”, gan pārlasot „Starp pelēkiem toņiem”, gan arī „The Book thief”, šoreiz teikšu, ka man visemocionālākā likās Veronikas Rotas „Sabiedrotie”, kas man lika gan smieties, gan vienkārši priecāties, gan raudāt.

S i n t i j a : Labi, es kļūdījos... "Sabiedrotie"? Nopietni?

K a t e : Labi, varam mainīt uz "Mūsu zvaigžņu vainu".:D

14. Mīļākais galvenais varonis un varone

S i n t i j a : Akjel, šis ir tik grūts jautājums... Labi, ļaušu savām pirmajām asociācijām ņemt virsroku, lai nebūtu ilgi jādomā. Mīļākais varonis - Persijs Džeksons no Rika Riordana "Persija Džeksona", varone - Klerija Freja no Kasandras Klēras "The Mortal Instruments" sērijas.

K a t e : Augusts vai Levī... laikam jau Augusts (Džona Grīna "Mūsu zvaigžņu vaina") un mana favorīte ir Anabeta no Persija Džeksona sērijas.

S i n t i j a : Galvenie varoņi, Kate.

K a t e : Ups. Tad lai ir Dejs no "Legend" (viņš skaitās galvenais varonis, ne?) un Līzele no Markusa Zusaka "The Book Thief".

15. Gada kaitinošākais varonis 

S i n t i j a : Apsveicu, Melinda! *pasniedz balvu* Tu esi godam šo nopelnījusi! (Melinda no Lorijas Holsas Andersones "Runāt").

K a t e : Heidi no Ilzes Eņģeles „Septiņdesmit piecas dienas".

16. Labākais sižeta pavērsiens

S i n t i j a : Šobrīd vienīgais, kas man ienāk prātā, ir tikko lasītās Rišelas Mīdas "Vampīru akadēmijas" 3. daļas nobeigums. Es labāk neteikšu, jo tas ir milzīgs spoileris.

K a t e : Neko citu nevaru izdomāt, tāpēc lai ir "Vampīru akadēmijas" 3. daļas noslēgums, par kuru joprojām, 6 mēnešus pēc izlasīšanas, esmu šokā.

17. Mīļākais grāmatas vāks

S i n t i j a : Ilgi apspriežoties ar savu žūriju (ar sevi un sevi, un neaizmirsīsim arī sevi), esmu nosvērusies par labu Reinbovas Rovelas "Fangirl" vākam. Ņemot vērā, cik ilgi es pavadīju to skatoties un aiztiekot, nedomāju, ka man bija kāda izvēle.

K a t e : Laikam jau  Sallijas Grīnas „Tumšā puse”. Atceros, kā toreiz ilgi skatījāmies uz vāku, kas no abām pusēm ir atšķirīgs.

18. Visunikālākā pasaule

S i n t i j a : Īstenībā pēdējā laikā ir radītas tik daudz unikālu pasauļu, ka grūti izšķirties, bet šoreiz es nemaz daudz nedomāšu un likšu pirmo, kas man ienāca prātā. Samantas Šenonas "The Bone Season" pasaule ir guvusu manu vislielāko simpātiju.

K a t e : Ceru, ka Sintija mani nenogalinās, ja teikšu, ka Potera pasaule man patika mazāk nekā Rika Riordana „Persijs Džeksons un olimpieši” pasaule.

S i n t i j a : 


19. Top 3 mīļākie pāri

S i n t i j a : Percabeth (jeb Persijs un Anabeta no Rika Riordana "Persija Džeksona" sērijas), Sastrid (jeb Sems un Astrīda no Maikla Grānta "Prom") un Rannie (jeb Raiens-Dīns un Annija no Endrjū Smita "Winger")

K a t e : Tobiass un Trisa no "Citādajiem" (jā, jā, nopietni :D), Augusts un Heizela no "Mūsu zvaigžņu vainas" (es nevarēju viņus neminēt :D) un Dāvids un Noa no "Čuksti".

20. Mīļākais ļaundaris

S i n t i j a : Mērs Prentiss. Pavisam nopietni, nav nekādas izvēles, jo tikai un vienīgi mērs Prentiss no Patrika Nesa "Chaos Walking" triloģijas.

K a t e : Tā kā man atkal nekas nenāk prātā (un, pat ja nāk, tad izrādās, ka grāmata šogad bija pārlasīta, kas neskaitās), teikšu, ka Mērs no Patrika Nesa "Haosa spēles".

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru