otrdiena, 2021. gada 2. februāris

THE IMPOSSIBILITY OF US by Katy Upperman

 Kad pagājušajā gadā nejauši atradu šo grāmatu kādā mājaslapā, uzreiz gribēju to izlasīt, jo ideja likās lieliska un kaut kas man teica priekšā, ka šī grāmata man ļoti patiks, tāpēc nevarēju vien sagaidīt, kad spēšu to izdarīt, un beidzot tas arī notika, un man ir tik daudz emociju un domu, ar kurām vēlos padalīties!

Šis ir stāsts par Elīzu, kura kopā ar mammu pārceļas uz mazu pludmales pilsētiņu, lai būtu tuvāk sava mirušā brāļa sievai un viņu trīsgadīgajai meitai. Ir pajājuši 3 gadi, kopš Elīzas brālis, Niks, gāja bojā Afganistānā, un Elīza ar mammu sāk jaunu dzīvi šajā mazajā pilsētiņā. Kādu dienu, dodoties pastaigā ar suni pa pludmali, Elīza satiek noslēpumaino puisi Mati, un drīz vien izrādās, ka viņš ir ieradies Amerikā... no Afganistānas. Pavadot laiku kopā, Elīza un Mati sāk iepazīt viens otru un, par spīti visiem iemesliem, kāpēc viņi nevar būt kopā, drīz vien meitene ir iemīlējusies šajā mīļajā, jaukajā puisī... 



Man vienmēr ir patikusi "aizliegtās mīlestības" līnija, un arī šī grāmata nelika vilties. Protams, ir skaidrs, kāpēc Elīzas mamma un mirušā brāļa sieva Odrija ir tik ļoti pret to, lai Elīza satiktos ar Mati. Viņām šķiet, ka puisis ir bīstams un Elīzai vajadzētu iepazīties ar kādu normālu puisi aka kādu balto amerikāni. Viņu nejaukā un rasistiskā uzvedība ir saprotama, ņemot vērā, kas notika ar viņu iemīļoto Niku - tas, ka viņš gāja bojā Afganistānā, liek sievietēm vainot visus afgāņus, lai gan patiesībā lielākā daļa afgāņu civiliedzīvotāju ir tikpat nobijušies un nevainīgi. Tomēr stereotipi par musulmaņiem un to, ka viņi visi ir teroristi, aizmigloja ne tikai Elīzas mammas un Odrijas acis - šajā grāmatā tika labi parādīts, kā pret viņiem izturas arī citi amerikāņi. 

Un tāpat, neskatoties uz visu, kas notika ar viņas brāli, pati Elīza bija gatava pieņemt Mati un gribēja viņu iepazīt, jo redzēja cauri sāpēm. 

Man ļoti patika Elīzas un Mati attiecības, viņi abi ir brīnišķīgi varoņi, sevišķi maigais, pieticīgais un jaukais puisis, kurš tik ļoti uzraucās par Elīzu, ka tas sasildīja manu sirdi. Viņš zināja, ka, atgriežoties Afganistānā, viņam, iespējams, nāksies precēt meiteni, kuru viņš negrib precēt un nemīl, viņš bija gatavs atdot savu nākotni, lai viņa ģimenes stāvoklis sabiedrībā nostiprinātos, kas mūsu rietumu pasaulē ir tik ļoti nepieņemami. 

Un tomēr, neskatoties uz visu, man ļoti, ļoti patika grāmatas beigas! Šī ir ļoti viegli lasāma grāmata, bet tajā pašā laikā tā liek aizdomāties par īstu mīlestību un rasisma pilno pasauli, kurā dzīvojam. Noteikti varu ieteikt šo grāmatu visiem!


9/10

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru