sestdiena, 2016. gada 12. marts

Džesija Bērtone "MINIATŪRISTE"

Šī ir viena no tām grāmatām, par kuru jau pirms diezgan ilga laika biju daudz dzirdējusi youtube.com, un tikpat ilgi apsvēru domu to iegādāties angliski. Tomēr sagaidīju, kad Zvaigzne ABC grāmatu izdeva latviski, un patiešām priecājos, ka tā. 

Tātad - par ko ir stāsts? Kādā 1686. gada rudens dienā astoņpadsmit gadus vecā Nella klauvē pie grezna nama durvīm Amsterdamas bagātākajā kvartālā. Viņa ir ieradusies, lai sāktu jaunu dzīvi kā veiksmīgā tirgotāja Johannesa Branta sieva, taču viņu sagaida vien skarbā vīra māsa. Johanness parādās tikai vēlāk un pasniedz jaunajai sievai neparastu kāzu dāvanu – viņu nama miniatūru kopiju. To iekārtot tiek uzaicināta miniatūriste, kuras precīzie un smalkie mākslas darbi pavisam negaidītā veidā ietekmē reālās dzīves dubultniekus.

Pamazām Nella saprot, kādas briesmas apdraud ģimeni. Vai miniatūriste var ietekmēt viņu likteņus? Vai miniatūriste izvēlēsies viņus glābt vai pazudināt?



Vispār šī grāmata mani ieinteresēja tikai tāpēc, ka tas ir vēsturisks stāsts par Amsterdamu 17. gadsimta beigās jeb kaut kas tāds, par ko vēl neesmu lasījusi. Un autore patiešām labi pacentusies un ietvērusi grāmata ļoti daudz informācijas un dažādu vēsturisko faktu par dzīvi tajos laikos. Ne jau par kaut kādiem notikumiem, bet vienkārši par ģimeni, tradīcijām un cilvēku attiecībām tajā laikā. Tagad vismaz neesmu pilnīga nulle attiecībā pret Holandi, tā ka par to plus autorei.

Domājot par pašu lasīšanu, gan tik raiti nevedās. Diezgan lēna lasāmviela, un es jau pēc 20lpp izlasīšanas biju diezgan "nogurusi" un liku grāmatu malā. Iespējams, pie vainas ir tas, ka nekas īsti nenotika. Viss norisinās no oktobra beigām līdz janvāra vidum, bet man bija sajūta, ka pagājuši desmit gadi.

Tāpat man gribējās vairāk uzzināt par miniatūristi. Jau grāmatas nosaukums rāda, ka stāstam it kā vajadzētu sevī ietvert šo noslēpumaino sievieti, kas izgatavo mini figūriņas Nellas mājai, bet... Bet tā nav. Jā, mums tiek parādīts, ka miniatūriste it kā pareģo to, kas notiks ar galvenajiem varoņiem, taču tas ir nepietiekami, lai apmierinātu manu ziņkāri. Nella it kā centās noskaidrot, kas ir šī miniatūriste, tomēr viss tā arī palika miglā tīts. Gribējās, lai grāmata atbild uz vairākiem jautājumiem, kas tā arī palika, gaisā karājoties.

Kopumā grāmata bija diezgan interesanta un baudāma, man ļoti patika Nellas attiecības ar Johannesa kalponi un māsu, jo ar pašu Johannesu viņai nebija nekādas dižās attiecības, viņi pat visas grāmatas garumā nebija runājuši ne desmit reižu. Arī beigas bija diezgan negaidītas un varbūt tieši tas lika paskatīties uz grāmatu ar mazliet citām acīm. Noteikti iesaku izlasīt.

7/10






Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru