otrdiena, 2019. gada 14. maijs

Čārlzs Duhigs "IERADUMA SPĒKS. KĀPĒC DZĪVĒ UN BIZNESĀ DARĀM TO, KO DARĀM, UN KĀ TO MAINĪT"

Šo grāmatu es gribēju izlasīt jau vismaz pāris gadus, bet nekādi nevarēju to dabūt. Pirkt negribēju, jo cena diemžēl ir pārāk liela, un, lai cik dīvaini tas nebūtu, arī nevienā bibliotēkā nekādi nevarēju dabūt, līdz beidzot šogad sanāca to rezervēt pilsētas bibliotēkā, tāpēc biju priecīga, ka varu to izlasīt, jo šī tēma man tiešām interesē. 

"Ieraduma spēks" ir non-fiction grāmata par ieradumiem. Mūsu ikdienu ietekmē simtiem ieradumu – tie nosaka, kā mēs ģērbjamies, kā sarunājamies ar bērniem, ko ēdam pusdienās, kā kārtojam darījumus, vai pēc darba izvēlamies sportot vai iedzert kādu glāzīti, zvilnot pie televizora. Ieradumi ietekmē gan atsevišķu cilvēku, gan uzņēmumu un veselu sabiedrību dzīvi – un, kā zināms, ne vienmēr šī ietekme ir pozitīva. Dažkārt pat jājautā: vai mēs kontrolējam savus ieradumus vai arī tie kontrolē mūs?



Šī ir viena no retajām non-fiction grāmatām, kura mani ieinteresēja, tāpēc, dabujusi to bibliotēkā, uzreiz ķēros klāt lasīšanai, un sastapu dažas labas idejas, ar kurām vēlos ar jums padalīties.

Viens lēmums pēc laika var kļūt par automātisku rīcību (ieradumu). 100% piekrītu šai atziņai - bez lēmuma nebūs arī motivācijas un rīcības plāna, tātad nebūs iespējams izveidot jaunu ieradumu. 

  • Mūsu ieradumi ir mūsu pašu izvēles, ko visi kādā brīdī apzināti izdarām un pēc tam pārstājam domāt par tām, bet turpinām darīt. Mēs visi kādā brīdī izlemjam, cik daudz ēst, cikos ierasties darbā un kad sportot. Mūsu ieradumi ir tādi, kādus paši tos izvēlamies. Arī atkarība ir tikai mūsu pašu izvēle, kas kļuvusi par ieradumu. Pēc kāda laika vairs nedomājam par šīm izvēlēm, un mūsu uzvedība kļūst automātiska. Piemēram, mēs visi katru dienu tīrām zobus - un tas arī ir ieradums! Ieradums, ko izstrādājam no bērnības, un tagad neapstrīdam tā nepieciešamību un nespējam iedomāties bez tā savu dzīvi.

  • Īstas pārmaiņas var notikt tikai tad, kad mēs paši NOTICAM, ka spējam tikt ar to galā. Lai ieradumi mainītos uz visiem laikiem, mums ir JĀTIC, ka tas ir iespējams. Bez pašu gribasspēka turpināsim stāvēt uz vietas. Ja ticam, ka spējam mainīties, pārmaiņas kļūst iespējamas.

  • Tomēr, lai mainītu / attīstītu kādu ieradumu, svarīgs ir arī apkārtējo  atbalsts vai vismaz kāds domubiedrs, kas saskaras ar to pašu problēmu. Tādā veidā ir iespējams vienam otru atbalstīt, un ir daudz vieglāk kaut ko mainīt.
  • Lai radītu ieradumu, ir nepieciešams signāls, rutīna un atalgojums. Piemēram, kā pieradināt sevi ēst veselīgi? Signāls - vēlme būt veselam / notievēšana. Atalgojums - bez sirdsapziņas pārmetumiem atalgot sevi ar kaut ko neveselīgu, bet ļoti garšīgu. Rutīna - darbība, ko veicam, lai to sasniegtu. Tomēr visu nosaka arī alkas. Piemēram, alkas pēc cepumiem vai cukura devas. Alkas (un arī atkarība) ir kā stimuls kaut ko darīt, lai iegūtu kāroto. Atļaut sev notiesāt mīļāko cepumu pēc treniņa - labs atalgojums, kas stimulē darbību.

Grāmatā bija vēl daudz kas vērtīgs, un, ja jūs interesē ieradumu tēma, noteikti iesaku izlasīt - bija interesanti uzzināt ne tikai par to, kā mainīt savus ieraduus, bet arī kādus ieradumus uzņēmumi izmanto, lai gūtu peļņu un pat manipulētu ar pircējiem. 


8/10

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru