piektdiena, 2018. gada 6. aprīlis

A MAN CALLED OVE by Fredrick Backman

Šogad esmu sākusi klausīties daudz vairāk audiogrāmatu, katru mēnesi vismaz pa vienai divām, kas agrāk bija gaužām rets gadījums. Tad nu arī šo grāmatu 'klausījos', un priecājos, ka tā. 

Tātad. Ūvem ir 59. Viņš brauc ar Saab. Kaimiņi viņu dēvē par kašķīgo rūgumpodu. Ik rītu Ūve dodas inspekcijas gājienā pa savu rindu māju kvartālu, lai pārbaudītu, vai kāds nav nevietā atstājis velosipēdu vai pienācīgi sašķirojis atkritumus. Lai gan viņš sen vairs nav iedzīvotāju kooperatīva priekšsēdis, kādam galu galā arī jākontrolē, vai viss tiek darīts kā nākas! Taču kādā novembra rītā sāktais ķīviņš ar jaunajiem kaimiņiem izvēršas par negaidītu draudzību, un šī vīra attiecības ar apkārtējiem nekad vairs nebūs tādas kā agrāk... 



Biju dzirdējusi patiešām daudz labu atsauksmju, un jau sen biju gribējusi šo grāmatu izlasīt, tāpēc beidzot to arī izdarīju. Klausījos šo grāmatu lielāko daļu marta un tagad vēl dažas dienas aprīlī, bet tas, ka to darīju visai lēni, nenozīmē, ka grāmata man nepatika. Jā, no sākuma Ūve likās diezgan kašķīgs un nejauks, pat grumpy, bet drīz vien man vecais vīrs ļoti iepatikās, un viņa "kašķīgums" pārvērtās par sirsnīgumu un pat kaut ko, par ko varēja pasmieties. 

Man ļoti patika, ka grāmatā parādījās epizodes arī no Ūves jaunības un dzīves gadiem ar sievu, kura tagad jau bija mirusi. Autors skaisti un reāli attēloja vecā vīra sāpes par tuvā cilvēka zaudējumu, un viņa izjūtas, kad Ūvem likās, ka viņš vairs nevienam nav vajadzīgs. 

Vēl mani uzjautrināja tas, ka Ūve visu laiku centās nomirt (vienu brīdi viņš apsver iespēju pakārties, otrā brīdī viņam jau ir plāns izlekt braucoša vilciena priekšā), taču viņam tas nekādi neizdevās. Vienmēr kaut kas gadījās, un beigu beigās Ūvi pat sāka uzskatīt par varoni, kas arī likās gaužām sirsnīgi, un izrādījās, ka Ūve nemaz nav tik ļauns, vienkārši viņam pietrūka sievas un draugu (la gan pats viņš to, protams, neatzina). 

Noteikti iesaku šo grāmatu izlasīt ikvienam, sen nebiju jutusies tik silti pēc grāmatas izlasīšanas. 



8/10




__________________________________________________________________________________

Pieseko sociālajos tīklos: 

Instagram: katyakkkv

Newsletter: katefromwonderland


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru