ceturtdiena, 2018. gada 25. janvāris

Aleksandrs Grīns "TOBAGO"

Vēsturisks romāns, kas stāsta par kāda cilvēka piedzīvojumiem Tobago salā, Kurzemes hercogistes kolonijā. Kas var būt labāks par šo? Mani jau ilgus gadus pārsteidz fakts, ka Latvijai ir bijušas kolonijas kaut kur tik tālu prom, un, pat ja nevarēšu aizceļot tur reālajā dzīvē, to izdarīju caur grāmatas lappusēm. 

Romānā “Tobago” rakstnieks pievērsies mūsu tautas senatnes tematikai.
Vai mūsu senčiem ir piederējušas kolonijas? Kas ir teiksmainā Tobago sala, kuru vēl tagad piemin saistībā ar Kurzemes hercogisti?
17. gadsimta vidū, kad Kurzemē un Zemgalē valdīja hercogs Jēkabs, uz Tobago devās uzņēmīgie latviešu jūrasbraucēji un apmetās tur uz dzīvi. Romāns vēstī par kurzemnieka Kalēja Jāņa un viņa biedru dēkpilno dzīvi jauniegūtajā dzimtenē.



Jāsāk ar to, ka grāmatai ir īpatnējs rakstīšanas stils, kā jau daudzām latviešu klasiķu grāmatām. Valoda ir skaista, bet no sākuma ir pie tās jāpierod, un, iespējams, tieši šī īpatnējā valoda padarīja lasīšanu tik lēnu. Romāns nav biezs, tikai 290 lappuses, taču, neskatoties uz to, lasīju romānu gandrīz trīs nedēļas. 

Tāpat grāmatas beigās ir arī piezīmes un paskaidrojumi, un mazliet vairāk informācijas par Latvijas kolonijām, kas ik pa brīdim palīdzēja saprast, par ko konkrētajā ainā tiek runāts. 

Vispār grāmata bija interesanta, patika, ka tika stāstīts par Jāņa dzīvi, mīļoto sievu un to, kā no Kurzemes uz Tobago devās kuģis ar pirmajiem iedzīvotājiem, ar ko viņiem nācās saskarties. Protams, daudz tika pievērsts uzmanības arī kariem, piemēram, ar holandiešiem un spāņiem, to, kā daži Kurzemes vīri nonāca gustā un gandrīz vai kļuva par Karību jūras pirātiem. Iespējams, arī tas, ka visu laiku bija runa par karagājieniem, nepadarīja grāmatu tik aizraujošu, kā no sākuma biju gaidījusi. Gribējās, lai tomēr notikumi vairāk risinātos tieši Tobago, nevis karojot jūrā, bet tās jau ir manas iedomas. 

Jebkurā gadījumā šī ir interesanta lasāmviela, ko kopumā izbaudīju un, ja arī jūs interesē salas un Latvijas kolonijas Kurzemes hercogistes laikā, noteikti to izlasiet. 



7/10


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru