svētdiena, 2017. gada 29. oktobris

Valdis Rūmnieks "KURŠU VIKINGI"

Par šo grāmatu uzzināju vienā no Baltu valodniecības lekcijām - pasniedzēja tik ļoti fanoja par šo darbu vairāku nodarbību garumā, tāpēc izlēmu pamēģināt. 


Noslēpumu pilna ir "Kuršu vikingu" pasaule: nikni karotāji un slīpēti valdnieki, krīvu krīvi un kaislīgas meičas, nezināmu, noslēpumainu spēju pārvaldītāji un vienkārši godavīri. Aizraujošais piedzīvojumu romāns vēsta par patiesiem notikumiem 853. un 854. gadā Latvijā, Jūrpilī (tagadējā Grobiņā), Zviedrijā, Birkā (tagadējā Bjerkes salā netālu no Stokholmas), un Lietuvā, Apūlē. Tā varoņi ir gan reālas personas, gan autoru iztēles radīti. 





Parasti diezgan skeptiski raugos uz universitātē ieteikto literatūru, tāpēc, kad paņēmu grāmatu bibliotēkā un sāku lasīt, mani pārņēma bailes - ja nu šī grāmata man nepatiks? Tai ir tik interesanta ideja, un man patīk vēsturiskie romāni, bet vai tiešām man patiks tas, ko ieteica pasniedzēja? Izrādījās - patiks, un kā vēl patiks!

Grāmatas anotācijā rakstīts, ka šī grāmata vēsta par patiesiem notikumiem, un lasot es ļoti ilgi nevarēju saprast, kurš tad ir tas svarīgais notikums. Liels plus autoriem par to, ka ne mirkli nebija sajūta, ka lasu kaut kādu vēstures grāmatu - man pat likās, ka tas karš beigās ir izdomāts, līdz vēlāk uzzināju, ka patiešām Jūrpilī ieradies Birkas valdnieks Olafs un visus noslaktējis. 

Šajā grāmatā ir divi galvenie varoņi - Andis un viņa brālis, Kuršu valdnieks, Lokers. Andis nodarbojas ar laivu un kuģu būvi, lai vikingi varētu doties sirojumos. Pats viņš nekad nebrauc jūrā. Savukārt viņa vecākais brālis Lokers ir kaislīgs vikings, kurš vēlas iekarot zemes visapkārt Baltijai. Grūti iedomāties divus atšķirīgākus brāļus - Andis ir maigs, izrāda mīlestību, viņš ir labs klausītājs un labs priekšnieks vīriem, kas būvē laivas. Andis vienmēr uzklausa padomus un pat pret savu jauno padoto Hadingu izturas ar lielu cieņu un draudzību. Lokers gan ir diezgan egoistisks un viltīgs, viņam piemīt lielummānija un mantkārība, par ko Lokers vēlāk arī tiek sodīts. 

"Kuršu vikingos" liela loma ir arī mīlestībai. Vikingi no sirojumiem Dānijā ir atveduši līdzi divas meitenes - Dānijas princesi Sigrīdu un viņas kalponi Aldu. Lokers uzreiz izvēlas Sigrīdu, lai gan lieliski zina, ka viņu mīl Dinge. Viņa brālim Andim ļoti iepatīkas Alda, un viņi abi patiešām bija labs pāris. Protams, viens moments, kas saistīts ar abām meitenēm, bija diezgan paredzams, bet manu vērtējumu tas nemaina.

Lasot romānu, uzzināju par kuršu tautu to, ko vēstures grāmatās apraksta garlaicīgi, bija parādītas šīs mazās tautas tradīcijas un pagānisms. Pēc izlasīšanas aizgāju uz Zvaigznes veikalu un nopirku pati savu eksemplāru. Kopumā grāmata ir tiešām ļoti interesanta un aizraujoša, lai gan diezgan lēni lasāma. 

8/10







Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru