svētdiena, 2017. gada 4. jūnijs

Merisa Meijere "SINDERA"

Jau ļoti sen zināju par šo grāmatu, jo pirms dažiem gadiem tā bija ļoti populāra un visi par to runāja. Tā nu pagājušajā gadā izlēmu beidzot izlasīt angļu valodā, jo tad vēl nenojautu, ka Mēness hronikas tiks tulkotas latviski. Tomēr man tik ļoti iepatikās šī sērija, ka izlēmu to izlasīt arī latviešu valodā. 

Sešpadsmit gadus vecā Sindera ir talantīga mehāniķe un kiborgs. Viņa ir otrās šķiras pilsone ar noslēpumainu pagātni, un pamāte viņu ienīst. Bet, kad Sindera sastop pievilcīgo princi Kaju, viņa piepeši attopas starpgalaktiskas cīņas un aizliegtu jūtu krustugunīs. Meitenei ir jāizšķiras starp pienākumu un brīvību, uzticību un nodevību. Sinderai ir jāizdibina savas pagātnes noslēpumi, lai glābtu pasauli, – jo viņai piemīt kas neparasts. Kaut kas tāds, par ko citi būtu gatavi nogalināt...

Kā jau minēju, grāmata man patiešām ļoti patika, un tam bija vairāki iemesli. 

Pirmkārt, lai arī tas ir distopisks stāsts, tas tomēr ir kaut kas oriģināls un nekad vēl nelasīts, par ko milzīgs pluss, jo tagad jau distopijas darbi mēdz vienkārši atkārtot viens otru. 

Otrkārt, tas nav stāsts par parastu meiteni, kurai jāglābj pasaule. Jā, šis motīvs grāmatā arī ir ļoti svarīgs, bet reizē "Sindera" ir arī visiem labi zināmās brāļu Grimmu pasakas "Pelnrušķīte" atstāstījums, turklāt, manuprāt, diezgan veiksmīgs, galu galā šeit arī parādās ļaunā pamāte ar savām meitām, balle, uz kuru meitenei aizliegts doties. Pazaudētās kurpītes vietā gan ir Sinderas pēda, jo viņa ir kiborgs. 

Treškārt, visi tēli likās pietiekami ticami. Galvenais ir tas, ka Sindera nebija kaitinoša, lai arī dažās situācijās varbūt rīkojās pārgalvīgi, bet tas tikai tāpēc, ka tā viņai likās pareizi. Turklāt bija ārkārtīgi interesanti vērot Sinderas pusmāsas un pamātes greizsirdību!

Tāpat grāmata ļoti viegli lasījās, un man neradās desmitiem dažādu jautājumu, kas paliktu neatbildēti. Bija pietiekami aizraujoši to lasīt un ļoti bieži pat negribējās likt grāmatu malā. Protams, dažos momentos šis darbs šķita mazliet paredzams, bet tie bija sīkumi, kas nemazina vēlmi lasīt turpinājumu, lai uzzinātu, kas ar Sinderu un princi Kaju notiks tālāk! 




9/10











Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru