piektdiena, 2015. gada 16. oktobris

Maikls Grānts "BADS"

Pirms nepilna gada Zvaigzne ABC izdevusi pirmo šīs aizraujošās sērijas grāmatu - "Prom" -, un jau kopš tā brīža man burtiski niezēja nagi pēc turpinājuma.


Ir pagājuši jau trīs mēneši, kopš visi, kas jaunāki par 15 gadiem, ir iesprostoti burbulī, ko nodēvējuši par IBJZ. Jau vairākas nedēļas pārtikas krājumi ir tuvu nullei un arvien vairāk bērnu atklāj un attīsta sevī interesantas, pārdabiskas spējas. Aug spriedze un rodas arvien jaunas problēmas, ko risināt...









Tā kā šī ir sērijas otrā daļa, pirmais, kas būtu jāpiemin, noteikti ir atšķirības starp šo un pirmo grāmatu. Nē, nebūt nenozīmē, ka šim darbam piemīt "Otrās daļas sindroms" (kad tā ir daudz sliktāka par iepriekšējo), tieši otrādi! "Bads", manuprāt, pat kaut kādā ziņā ir labāks, izsmeļošāks. Tajā atklājas arvien jaunas problēmas, mazliet vairāk tiek uzzināts par apkārtējo pasauli un dīvaino IBJZ un būtībā daudz labāk redzami varoņu raksturi. 

Kā jau var noprast pēc nosaukuma, grāmatā vislielākā problēma ir bads, un šī līnija vijas caur katru nodaļu. Kad visi pieaugušie pazuda, bērni un jaunieši ķērās notiesāt visu ēdienu, kas agrāk bija liegts (neveselīgie čipsi un tādā garā), un tajā pašā laikā visi dārzeņi un augļi sapuva, piena produkti saskāba, par gaļu vispār nerunāsim. Un tagad, pēc trim mēnešiem, beidzot ir pienācis brīdis, kad bērni un jaunieši ir tuvu bada nāvei. 

Turklāt vēl viena problēma ir nāvējošie tārpi, kas parādījušies uz laukiem, tāpēc bērni netiek kaut pie kāpostiem un melonēm, bērni ir izmisumā. 

"Varbūt mēs iemācīsimies pārtikt no svaiga gaisa."

Kas man visvairāk patika šajā grāmatā, bija tās dažādie temati, kas savijās cits ar citu. Līdzās bada problēmai, ko tā arī līdz galam neatrisina, daudz izteiktāks ir arī, piemēram, politiskais aspekts. 

Pirmkārt, cilvēki, no kuriem to vismazāk gaida, piedāvā visai saprātīgas idejas (naudas ieviešana; maksāšana par paveikto darbu, jo neviens par baltu velti nevēlas strādāt), taču it kā gudri jaunieši to nevēlas ne pieņemt, ne arī atļaut tam notikt. 

Otrkārt, attīstoties pārdabiskajām spējām, pilsētas bērni sašķeļas divās grupās "ķertajos" jeb bērnos ar spējām un "Cilvēku Komandā", kā viņi paši sevi sauc. Parastie bērni vēlas tikt vaļā no ķertajiem, tāpēc izdomā dažādus nežēlīgus veidus, kā to izdarīt. 

Treškārt, it kā nelielajā pasaulē, uzrodas pārāk daudz vadoņu. Sems, kas ir atbildīgs par Perdidobīčas bērniem, ir noguris un nespēj risināt problēmas. Turpat ir arī Keins un viņa komanda no Koutsas Akadēmijas, kas vēlas padarīt galu Semam un viņa draugiem un reizē "pabarot" izsalkušo Tumsu, kaut neviens īsti nezina, kas tas ir. Un, par brīnumu, uzrodas arī trešais vadonis - Cils, kas pārvalda "Cilvēku Komandu" un ir radikāls nemiernieks.

Vispār es pat negaidīju, ka "Bads" būs tik nežēlīga lasāmviela. Jā, bērni mūsdienās ir rīkojas šausmīgi cits pret citu, izmanto vardarbību, taču šeit... Šeit tas bija tik ļoti izteikti parādīts, ka dažreiz gribējās vērt grāmatu ciet.

Kopumā šis ir labs sērijas turpinājums, tāpēc, ja vēl šaubāties, vai lasīt, tad noteikti iesaku. Šeit, protams, tiek dotas atbildes uz daudziem jautājumiem, tomēr reizē uzrodas arī jauni, uz ko paskaidrojumus ceru rast nākamajās sērijas daļās.

9/10



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru