pirmdiena, 2018. gada 30. jūlijs

Geila Hanimena "ELEANORAI OLIFANTAI VIS KĀRTĪBĀ"

Par šīs grāmatas lasīšanu domāju ilgi. No vienas puses, anotācija un grāmatas vāks liekas intriģējoši, no otras puses - gribējās lasīt kaut ko vieglu, un šī grāmata nemaz nav viegli lasāma. Tomēr es nenožēloju, ka to izlasīju.

Šis ir stāsts par Eleanoru Olifantu. Sociālās iemaņas nav viņas stiprā puse, un viņa vienmēr saka to, ko domā. Katru dienu, ejot uz darbu, viņa ģērbjas vienādi, ik dienu izvēlas vienu un to pašu lenča piedāvājumu, trešdienu vakaros vienmēr sarunājas ar mammu pa telefonu, bet nedēļas nogales pavada ar atkausētu picu un degvīnu. Viņas rūpīgi strukturētajā dzīvē nekā netrūkst. Protams, ja neņem vērā, ka... visa.
Viņas ikdiena mainās, kad Eleanora birojā iepazīstas ar Reimondu, nevīžīgu IT puisi. Un pēc tam, kad viņa kopā ar Reimondu uz ielas palīdz Semijam, gados vecākam kungam, visi trīs kļūst par tādiem kā draugiem, kuri glābj cits citu no izvēlētās vientulības, kurā bija mituši.


Jau no pirmajām lappussēm lasītājam rodas desmitiem jautājumu. Kur ir Eleanoras ģimene? Kāpēc viņai nav draugu? Kāpēc Eleanora ir tik anti-sociāla? Kas tik briesmīgs notika viņas bērnībā, ka viņa tagad ir tik noslēgta? Ko tādu izdarīja viņas mamma, ka nonāca cietumā? Šie un citi jautājumi rodas jau pirmajās nodaļās, taču atbildes uz tiem negaidiet tik drīz! 
Šī ir noslēpumiem pilna grāmata, sākot jau ar galveno varoni un beidzot ar šausmīgo notikumu viņas bērnībā, kas Eleanoru padarījis tādu, kāda viņa ir pašlaik. Vientuļnieci. Kaitinošu. Mani ļoti reti kaitina galvenais varonis, bet šis bija tas gadījums, kad Eleanora brīžiem bija tik neizturami kaitinoša, ka man gribējās svest grāmatu pret sienu. Tomēr, kad uz beigām noskaidrojās visi sīkumi par viņas pagātni, kļuva skadrs, kāpēc viņa ir tik pareiza.  Uz grāmatas beigām gan viņa ļoti mainījās, par ko autorei liels pluss.
No tā, kas man patika, varētu minēt to pašu noslēpumu. Beigās visi puzles gabaliņi sagāja kopā, un viss kļuva skaidrs. Vēl man ļoti patika Reimonds. Viņš, lai arī tik dažādos veidos atšķirīgs no Eleanoras un nepareizs, bija tik piemīlīgs un jauks. Tāpat man patika tas sižeta pavērsiens ar "iemīlēšanos" slavenībā. Lai arī viņa ilgu laiku nesaprata, ka tā ir tikai apsēstība un ka patiesībā viņš ir draņis, tomēr tas palīdzēja viņai mainīties un kaut mazliet pielāgoties sociālajai dzīvei.
Kopumā man grāmata patika. Tā nav no vieglajām lasāmvielām, bet, ja jums ir apnikuši jauniešu romāni vai vienkārši gribas palasīt kaut ko pieaugušāku, noteikti izvēlieties šo grāmatu.

7/10

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru