pirmdiena, 2017. gada 14. augusts

KĀ VEIKSMĪGI PIEDALĪTIES LASĪŠANAS MARATONĀ



Jau kopš 2014. gada ik pa laikam piedalos lasīšanas maratonos, bet kaut kā tikai šogad izdomāju, ka varētu izveidot ierakstu un padalīties ar savu pieredzi un ieteikumiem, kā veiksmīgāk piedalīties lasīšanas maratonos, kā tos izturēt un galvenais - izlasīt vairāk. 





  1. Izveidojiet kaudzīti ar grāmatām, ko plānojat lasīt, 2-4 dienas pirms maratona, lai nebūtu tā, ka pamostaties pirmdienas rītā, kad jau sācies maratons, bet jums nav ne jausmas, ko lasīt. Var izveidot sarakstu, aiziet uz bibliotēku, pameklēt kādas e-grāmatas, un labāk to darīt dažas dienas pirms paša maratona, lai netērētu lieki laiku - man pašai arī ne reizi ir gadījies maratonu laikā iet uz bibliotēkām, un tādā veidā esmu zaudējusi vismaz stundu, ko varētu veltīt lasīšanai. 
  2. Lasiet plānas grāmatas. Man nav pilnīgi nekādu pretenziju pret biezām grāmatām (pati pašlaik lasu Diānas Gabaldones "Spāri dzintarā", kas, saliekot abas latviskās daļas kopā, veido ap 1000lpp grāmatu), tomēr tā nav pati labākā lasāmviela maratonu laikā. Parasti cenšos izvēlēties grāmatas, kas ir ne biezākas par 300-350lpp, jo tās var "izraut cauri" 2 dienu laikā. Vislabāk gan lasīt vēl īsākas grāmatas. Ticiet man, jūs jutīsieties labāk, ja būsiet izlasījuši 4 grāmatas pa 200lpp katru, nevis 1 grāmatu ar 800 lapām. 
  3. Lasiet grāmatas, par ko esat ļoti ieinteresēti. Nav jēgas maratonu laikā lasīt grāmatas, kuras jūs nemaz negribat lasīt. 
  4. Izvēlieties dažādu žanru grāmatas. Lasīšanas maratona laikā ir labi pamanīt žanrus, varbūt palasiet kaut ko, ko parasti nelasāt (piemēram, es pēdējā laikā lasu ļoti maz fantāzijas/fantastikas grāmatu), bet, kad ir jālasa pēc iespējas vairāk, ir grūti lasīt 5 romantiskās grāmatas pēc kārtas. 
  5. Lasiet sēriju turpinājumus. Zinu, ka mēs visi mēdzam iesākt 100 sērijas un tad piecus gadus tās neturpināt, tāpēc maratons ir lielisks iemesls, lai to darītu, turklāt sēriju turpinājumus būs viegli lasīt, jo jau zināt pasauli, kurā notiek darbība, un nav tik daudz jautājumu, kā ar sērijas pirmo grāmatu. 
  6. Klausieties audiogrāmatas. Man pašai patīk klausīties tikai non-fiction audiogrāmatas, jo esmu pamanījusi, ka fiction audiogrāmatas ļoti ātri aizmirstas un pēc mēneša es pat vairs nevaru pateikt, par ko bija grāmata. Tomēr audiogrāmatas ir labas ar to, ka var 'lasīt', darot dažādus mājas darbus vai esot ceļā uz darbu vai mācībām, jo mēs nedrīkstam aizmirst par dzīvi maratonu laikā un dažkārt ir jāatraujas no fiziskām grāmatām. Audiogrāmatas meklēju youtube (kur gan nav pārāk plaša izvēle), bet, ja nav žēl naudiņas, var izmantot arī audible, kur pirmo audiogrāmatu var noklausīties bez maksas. 
  7. Lasiet grafiskās noveles. Ļoti ātra lasāmviela, un dienā var izlasīt vismaz 5, ja ne vairāk. 
  8. Lasiet bērnu/pusaudžu grāmatas. Lieki teikt, ka arī bērnu literatūra ir viegla un ātra lasāmviela, turklāt bieži ar attēliem. Varu noteikti ieteikt "Grega dienasgrāmatas", Blaitones "Piedzīvojumu" sēriju, "Spaidervika hronikas" un arī Lemonija Sniketa "Nelaimīgo notikumu virkni".
  9. Taisiet pauzes. Es pati diemžēl esmu tāds cilvēks, kurš nevar nosēdēt vairāk par pusotru/divām stundām pie vienas nodarbes. Man vajag mainīt darbus, un lasīšanas maratonu laikā ir ļoti svarīgi arī taisīt pauzes no lasīšanas. Ja maratons ilgst nedēļu un ir ļoti nepieciešams, var pat paņemt brīvu dienu, palasot tikai mazliet / kaut ko ļoti īsu. Smadzenēm un acīm arī vajadzīga atpūta. 
  10. Nenosodiet sevi pārāk daudz, ja neesat sasnieguši mērķi vai izlasījuši visas TBR kaudzītē esošās grāmatas. Es maratonu laikā mēdzu pamainīt grāmatas šajā kaudzītē, jo pēkšņi izdomāju lasīt kaut ko, ko nemaz neplānoju. Tāpat vislabāk ir uzstādīt mērķi izlasīt, piemēram, 2-3 grāmatas, nevis 10. Tā jūs jutīsities gandarīts par paveikto, nevis nosodīsiet sevi, ja nebūs izdevies izlasīt pārāk daudz. 

Varbūt jums arī ir kādi ieteikumi lasīšanas maratoniem? Būtu ļoti jauki, ja padalītos ar tiem komentāros :) 

2 komentāri:

  1. Vēl varu ietekt sekot līdzi tam, kā citiem iet tajā pašā maratonā, tas palīdz noturēt motivāciju un apzināties, ka esi daļa no lielāka pasākuma. :)

    AtbildētDzēst
  2. Jā, tas arī labs ieteikums :) paldies!

    AtbildētDzēst