piektdiena, 2015. gada 3. jūlijs

Elizabete Eglīte "TIKŠANĀS LAIKĀ"

No sākuma patiešām nebiju pārliecināta, vai lasīt šo grāmatu - galu galā neko par to agrāk nebiju dzirdējusi -, taču tad nolēmu, ka jāatbalsta taču jaunie latviešu autori! Vēlāk noskaidrojās, ka arī ideja ir diezgan interesanta, kāpēc gan neizlasīt?

Tātad - "Tikšanās laikā" ir stāsts par sešpadsmitgadīgo Eleonoru, kura tikko iesākusi mācības vidusskolā. Jauni draugi, iemīlēšanās, sāpes, un tad vēl noslēpumainais svešinieks, kas pirmo reizi sastapts vēl vasarā, Eleonoras tik iecienītajā pastaigu vietā - pie Krustpils baznīcas. Kas ir šis puisis un kur tikšanās ar viņu Eleonoru aizvedīs?



Elizabetes Eglītes darbs "Tikšanās laikā" ieguva balvu Zvaigznes ABC konkursā, tāpēc man bija pat ļoti interesanti to lasīt, galu galā arī es pati kādreiz vēlētos izdot savu stāstu. Un, protams, uzreiz varu teikt: "Tikšanās laikā" ir patiešām oriģināls darbs; pat neatceros, vai vispār kādreiz esmu lasījusi grāmatu par ceļošanu laikā. 

Protams, stāstā bija arī ļoti daudz ainu no reālās dzīves, Eleonoras problēmām skolā un ģimenē, un ik pa brīdim pat likās, ka šādu ainu bija par daudz, un nodaļas, kurās Eleonora bija kopā ar Niku, likās daudz baudāmākas. 

Vispār stāsts par Eleonoru un Niku nav tikai stāsts par jauniešiem, iemīlēšanos un vilšanos. Grāmatā ir ļoti daudz vēsturiskas informācijas par Krustpili jeb Kreicburgu 19.gadsimtā un, tā kā es agrāk par to neko nezināju, bija vēl interesantāk jebšu the more you know. 

Vēl jāmin arī varoņi, kas uzvedās kā īsti cilvēki. Jā, bija brīži, kad skaļi teicu: "Nē, vidusskolā tā vairs nav, to nedara, skolēni tā neuzvedas!", tomēr arī šie mirkļi nelika mest grāmatu pret sienu, jo dzīvē ir visdažādākās situācijas un pat ļoti gudri cilvēki var uzvesties dīvaini un muļķīgi. Bet kopumā visi - gan Eleonora, gan viņas draugi 21.gadsimtā, gan draugi 19. gs., bija ļoti simpātiski un katrs ar savu odziņu.

Aptuveni no grāmatas vidus vairs nespēju saprast, vai Eleonora patiešām ceļo laikā, vai arī tas ir tikai sapnis, un arī līdz grāmatas beigām to tā īsti nesapratu, tomēr tas pat ir visai oriģināli, jo katrs lasītājs var to interpretēt citādi. 

Kopumā "Tikšanās laikā" bija ļoti interesanta, viegla lasāmviela, ko iesaku lasīt ne tikai jauniešiem, bet arī viņu vecākiem un varbūt pat vecvecākiem, lai tie redzētu, kā nākamās paaudzes jūtas, ko domā.

8/10

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru